Bobošíková, Dlouhý a Okamura sú vyradení z kandidatúry na prezidenta

24.11.2012 Celý región

Praha 23. novembra (TASR) - Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý ani Tomio Okamura nemajú podľa českého ministerstva vnútra nárok kandidovať v prezidentských voľbách, pretože nesplnili podmienku 50.000 platných podpisov pod petíciou za svoju kandidatúru. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

Ministerstvo oznámilo, že našlo množstvo duplicitných podpisov; počet unikátnych podpisov u menovaných žiadateľov o zaregistrovanie za kandidátov klesol pod zákonom stanovený limit.

Vyradení kandidáti sa môžu obrátiť na najvyšší súd, napísalo internetové vydanie denníka Mladá Fronta DNES.

Rozhodnutie o vyradení Bobošíkovej, Dlouhého aj Okamuru zverejnilo ministerstvo vnútra na svojich webových stránkach. Kandidátov na prezidenta tak zostáv osem. Voľby sa uskutočnia 11.-12. januára.

Istými kandidátmi sú zatiaľ bývalí premiéri Jan Fischer a Miloš Zeman, výtvarník a zároveň profesor DAMU Vladimír Franz, europoslankyňa za KDU-ČSL Zuzana Roithová, bývalá poslankyňa českého parlamentu Táňa Fischerová, senátor a podpredseda ČSSD Jiří Dienstbier, podpredsedu Senátu Přemysl Sobotka a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.


Dlouhý sa odvolá, Okamura to zváži, Bobošíková bude pokračovať v kampani

Vladimír Dlouhý sa odvolá proti svojmu vyradeniu spomedzi kandidátov v historicky prvých priamych voľbách prezidenta ČR. Tomio Okamura takúto možnosť zváži v priebehu víkendu a svoje rozhodnutie oznámi zrejme v pondelok. Jana Bobošíková bude pokračovať v kampani. Na kandidatúru rezignuje, ak sa tak rozhodne sama, prípadne po tom, že to pre ňu vyplynie z rozhodnutia súdov, ak sa na ne obráti.

Vyplýva to z reakcií troch kandidátov.

Vladimír Dlouhý konkretizoval pre české elektronické médiá a internetové portály, že zrejme našiel numerickú chybu v postupe rezortu vnútra, ktorý neplatné hlasy z viacerých skúmaných kôl spočítal a nie spriemeroval, ako to mal učiniť tak podľa spomínaného vyradeného kandidáta, ale aj viacerých politológov, vyjadrujúcich sa pre agentúru Mediafax.

Jeden z nich Josef Mlejnek uviedol, že pri aplikácii takejto metódy by Jana Bobošíková prekročila hranicu 50.000 hlasov, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura však nie.

Bohumil Doležal však naopak vyhlásil, že rezort postupoval správne. On osobne vidí v tom však iný problém, každopádne vecný. Kandidáti alebo tí, ktorí podpisy zhromažďujú na petičné hárky, nemajú možnosť overiť si, či údaje sú správne a pravé, nemajú prístup k základným registrom ako ministerstvo vnútra, upozornil. Podľa jeho názoru mal šancu výraznejšie prehovoriť do priebehu volieb iba jeden z vyradených Tomio Okamura, ktorý, ako sa domnieva politológ, pochybil, pretože začal so zbieraním podpisov neskoro, inak by ich bol mal dostatok.

Doležal nevidí vážnejší problém ani v prípadnom odložení termínu volieb kvôli možným sťažnostiam kandidátov.

Ladislav Mrklas upozornil na to, že väčšina českých politológov bola od začiatku proti zavedeniu priamej voľby hlavy štátu. "Jednoducho prinesie viac problémov ako úžitku, navyše sú s ňou spojené veľké náklady na kampaň. Vyradenie kandidátov je ďalšou komplikáciou, považujem za vysoko pravdepodobné, že podajú sťažnosť. Tým sa spochybní legitimita celého procesu a rátam, že sa bude hľadať východisko, napríklad v podobe novelizácie, konštatoval Mrklas.

Tomio Okamura si zdôvodnenie vyradenia spomedzi kandidátov chce počas nadchádzajúceho víkendu preštudovať a na základe toho zváži potom prípadné odvolanie.

"O tom, či sa obrátime na súdy, či už najvyšší správny súd, ústavný súd alebo Európsky súd pre ľudské práva, sa Suverenita rozhodne v najbližších dňoch," informovala dnes niekdajšia europoslankyňa a líderka spomínanej mimoparlamentnej strany Jana Bobošíková.
 

Vyberte región